Original Hellinger® Familienstellen
Odilon Mets

Alleen geboren tweeling of meerlingen.

meerling baby varen Attachment 1 2

 

Meer en meer ontdekken mensen dat het diep gemis dat in hen leeft teruggaat naar een pril scheidingsdrama. Dat zij op hun reis naar het hier geboren zijn niet alleen waren. Dat een tweelingsbroer of zus of meerdere broers of zussen hen voor een tijd vergezelden.

Deze ervaring van verlies kleurt sterk het verdere leven van de alleen geborene. Diepe gevoelens van verdriet, eenzaamheid, gebrek aan identiteit, verlatings- en bindingsangst...met alle geprojecteerde gevoelens die steeds weer die scheiding oproepen. 

Door dit prille verlies creëert men beelden van zijn moeder en vader dat zij er voor hem/haar niet zijn. De realiteit is daardoor verdraaid en in dit vroege trauma gebleven. 

In opstellingen zien wij de twee- en meerlingen verschijnen, sommigen hebben een sterke verbinding met de overlevende andere een mindere. Hoe de overlevende tweeling en zijn teruggevonden twee- of meerlingen daarop reageren in opstellingen is telkens anders, van verdriet over ontroering naar vreugde met alle mogelijke schakeringen van gevoelens en gedachten. 

Wij benaderen het fenomeen van de alleen geboren tweeling in opstellingen fenomenologisch, dwz. wij maken hier niets. Wij gaan volledig mee met de beweging van de representanten die ons laten zien hoe het was en wij zien de beweging naar de toekomst. Dat kan soms zeer dramatisch zijn en tegelijkertijd heel helend.

De tot dan toe niet geziene en niet gevoelde tweelingszus of broer, of de meerdere zussen en broers keren nu in de alleengeborene  terug met liefde en ontroering. Fysisch worden zij voelbaar. De alleengeborene is nooit meer alleen en voelt zich compleet.